Hoofdstuk 3: Biertypen 2

Smaakte het vorige hoofdstuk naar meer? Mooi! In dit hoofdstuk worden nog een aantal verschillende biertypen behandeld. Dit zijn: amberkleurige bieren, porter / stout, trappisten bieren / abdijbieren, lambiekbieren, bieren met minder alcohol en alcoholvrij bier.

Amber kleurige bieren

Porter en stout

Porter bier is ontstaan in Londen en is in Groot Brittannië snel populair geworden. Stout bier is een meestal zwaardere variant van Porter. De smaken van beide bieren kan je vergelijken met koffie. Porter heeft het romige van een cappuccino en stout het bittere van een espresso.

Dubbel, tripel en quadrupel

Trappistenbier is hooggegist bier dat in een trappistenklooster is gebrouwen. De term Abdijbier gebruik je voor bieren die alleen maar in de stijl van een bepaald klooster zijn gebrouwen. Je hebt deze bieren in de varianten dubbel, tripel en quadrupel.

De namen dubbel, tripel en quadrupel slaan op de hoeveelheid gebruikte mout en de hoeveelheid vergistbare suikers in het bier. Het alcoholpercentage voor dubbel, tripel en quadrupel is hierdoor verschillend.

Fruitbier

Lambiekbier is een lichtzuur Belgisch tarwebier dat wordt gebrouwen met spontane gisting. Na het brouwproces kan er fruit worden toegevoegd. Meestal zijn dat kersen, aardbeien of frambozen, maar ander fruit is ook mogelijk.

Wil je toch van bier genieten, maar niet te veel alcohol binnenkrijgen? Je hebt ook bieren met minder alcohol!

Wat is waar?

Als je geen alcohol wilt drinken maar toch van een biertje wilt genieten, dan kies je voor 0.0% alcoholvrij bier.

Na het volgen van deze twee hoofdstukken heb je kennis gemaakt met de verschillende processen van het bereiden van bier en heb je geleerd over een aantal bekende biertypen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer biertypen en is er heel wat meer kennis nodig om bijvoorbeeld zelf je eigen bier te kunnen brouwen! Door het volgen van een biercurus of bieropleiding ga je op alle vlakken meer de diepte in en ga je de verschillende biertypen ook echt beleven door ze te zien, ruiken en proeven! 

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl