Hoofdstuk 1: Wat is wijn?

Wijn is een populaire alcoholische drank in de horeca, gemaakt van druiven. Er bestaan vele typen en stijlen wijn met uiteenlopende kenmerken. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende kleuren wijn, stille of mousserende wijnen en wijnen met een laag of hoog alcoholpercentage. Maar laten we starten bij het begin: wat zit er nu allemaal in zo’n glaasje wijn en hoe wordt het gemaakt?

Om wijn te maken moet er eerst druivensap worden gemaakt. Wijnmakers kunnen tijdens het productieproces allerlei keuzes maken die invloed hebben op de uiteindelijke smaak en kleur van de wijn.

Wijn kan rood, wit of roze van kleur zijn. Roze wijn noemen we rosé.

Maar hoe komen we eigenlijk van druif tot wijn? Druivensap is nog geen alcoholische drank en smaakt nog niet naar wijn.

Er bestaan heel veel smaken wijn. Om wijn te omschrijven worden allerlei termen gebruikt. Zo bestaan er bijvoorbeeld hele fruitige wijnen, die een beetje naar perzik smaken.

Tannine is een stofje die de wijn een wat bittere smaak geeft en een strak, opdrogend gevoel geeft in je mond. Wijnmakers willen voorkomen dat er teveel tannine in de wijn komt, maar in de juiste hoeveelheid kan het de wijn juist structuur en complexiteit geven. Ook maakt tannine de wijn langer houdbaar.

We weten nu wat meer over hoe wijn wordt gemaakt en wat erin zit, maar waar komt het vandaan? Over de hele wereld worden wijngaarden gehouden. Vaak kun je aan de wijn proeven uit welk land of gebied deze komt. Dit komt omdat onder andere het klimaat, de bodemsoort en plaatselijke factoren de smaak beïnvloeden.  

Als we het over wijnlanden hebben, worden deze vaak onderverdeeld in de “Oude Wereld” en de “Nieuwe Wereld”.

Meer ontdekken over leren en werken in de horeca? Kijk op horeca.nl